Aster en het zonneactiveringsplan

De plaatsing van zonnepanelen is één van de mogelijke ‘quickwins’ om woningen die net niet de gewenste EPC-score van < 100 halen, tot onder deze drempel te brengen. Op 26 oktober 2020 trad Ons Onderdak toe tot de coöperatieve vennootschap “Access tot Sustainability for Tenants through Energy Effective Retrofit” of kortweg “ASTER”. Het doel van ASTER is om het zonnepotentieel op de daken van de sociale woningen in Vlaanderen (in totaal 244 mWp) te activeren voor de massale plaatsing van zonnepanelen, in totaal een investering van 231 miljoen euro en een jaarlijkse groenestroomproductie van 207 gigawattuur.

Via een concessieovereenkomst met de aandeelhoudende SHM’s die hun daken ter beschikking stellen is de installatie en het beheer van de fotovoltaïsche installaties overgedragen aan ASTER cv. In overeenstemming met de wetgeving overheidsopdrachten worden de fotovoltaïsche zonne-energiesystemen aanbesteed door ASTER cv waarbij de grote schaal van de werken een optimaal prijs- en kwaliteitsniveau moet garanderen en in de eerste plaats voor al onze sociale huurders.

Het geïnstalleerde fotovoltaïsche vermogen zal worden afgestemd op het ‘genormaliseerde verbruik’ welke afhankelijk is van aantal bewoners dat zijn hoofdverblijfplaats heeft in de sociale woning die wordt uitgerust met zonnepanelen. Hierdoor wordt enerzijds het businessmodel van

ASTER cv haalbaar doordat de vergoeding voor de injectering op het net van het fotovoltaïsche vermogen buiten het genormaliseerde verbruik zorgt voor een dekking van de investeringskosten. Anderzijds zorgt de geoptimaliseerde dimensionering voor een verhoging van het direct verbruik van de zonnestroom zonder dat deze op het net geïnjecteerd wordt zodat de sociale huurders minder netkosten zullen betalen. Samengevat, een deel van de opbrengsten van de zonnepanelen gaan naar ASTER cv en een deel naar de sociale huurder en dit laatste volgens het ‘genormaliseerde verbruik’.

Voor de overblijvende elektriciteitsbehoefte zal de sociale huurder zoals gewoonlijk vrij hun eigen energieleverancier kunnen kiezen.

Vanaf 2021 zal via ASTER cv de sociale huis- vestingssector op vier jaar tijd 733.481 zonne- panelen op 58.004 gebouwen met sociale woningen (ééngezinswoningen en appartemens- gebouwen) plaatsen. Met het zonneactiveringsplan brengt ASTER cv de voordelen van zonnestroom bij zo veel mogelijk huurders met aldus een reductie van de (energie)armoede en wordt tegelijk structureel bijgedragen aan een beter klimaat met een beoogde jaarlijkse CO2-reductie van 39.667 ton.