Ons Onderdak plaatst zonnepaneleninstallaties op 1.000 woningen

Recent ging Ons Onderdak de samenwerking aan met de coöperatieve vennootschap ASTER, die een massale plaatsing van zonnepaneleninstallaties op sociale woningen in Vlaanderen beoogt. In de komende 5 jaar worden via ASTER 395.000 zonnepanelen geplaatst op 52.500 woningen van 64 verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen, in totaal goed voor 150 MWp aan energie.

Ons Onderdak start op 9 januari 2022 met een eerste deelproject waarbij 85 woningen in de Hovelandwijk worden voorzien van een zonnepaneleninstallatie. In de toekomst worden maar liefst om en bij de 1.000 huurwoningen van Ons Onderdak van zonnepanelen voorzien. Hierbij onderstreept Ons Onderdak haar ambities om doelgericht te investeren in energiebesparende maatregelen waar de sociale huurder in tijden van energie-armoede voordeel uit haalt.

De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen betalen immers op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25% lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De Vlaamse regering bepaalt deze tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders. De huurders betalen aan de sociale huisvestingsmaatschappij – die eigenaar is van de opgewekte stroom – enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten. De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de sociale huisvestingsmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale huisvestingsmaatschappijen.

Het ASTER-project vormt voor Ons Onderdak één van de middelen om ervoor te zorgen dat al haar woningen tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Binnen het ‘Globaal Plan 2050’ van Ons Onderdak wordt ook sterk ingezet op energetische renovaties en vervangingsbouwprojecten om hieraan tegemoet te komen. Binnen de Hovelandwijk bv. zijn reeds de eerste tekenen van deze renovatiestrategie zichtbaar met de recente BEN-renovatie van de 24 galerijwoningen in de Hovelandlaan en de renovatie van de gebouwschil van 33 woningen in de Robrecht van Bethunelaan. Daarnaast zijn er ook al plannen voor vervangingsbouwprojecten naar BEN-standaard van de 42 duplexappartementen in de Kerselaar en van de 20 seniorenwoningen in de Robrecht van Bethunelaan.

Met deze mix van strategieën wil Ons Onderdak het duurzaam sociaal wonen binnen haar werkingsgebied Ieper-Heuvelland-Mesen verder vorm geven.

Video’s

Hierbij verwijzen we graag naar de volgende twee filmpjes (YouTube) met de gedetailleerde uitleg over de plaatsing van de zonnepanelen: